Nie tylko w mieście, ale i też na wsi sporo się dzieje.
Przekonują o tym członkinie prężnie działającego Koła Gospodyń Wiejskich w Łąkocinach.
Wycieczki, konkursy - i przede wszystkim integracja oraz działanie na rzecz swojej ,,małej ojczyzny''. To coś co charakteryzuje - nie tylko panie z podostrowskich Łąkocin, ale i większość pobliskich Kół Gospodyń Wiejskich.
Koło Gospodyń Wiejskich jest miejscem, gdzie kobiety mogą się spotkać, poplotkować, zintegrować. Do koła mogą dołączyć wszystkie panie, a także panowie z danej, jak i z sąsiadujących miejscowości. My, jako koło mamy swoje stroje, tym się wyróżniamy. Wyjeżdżamy też na wycieczki, byłyśmy np. w pałacu w Lewkowie, w górach, czy nad morzem. 14 października miałyśmy biesiadę, właśnie pod kątem naszego święta - Międzynarodowy Dzień Kobiet Wiejskich. Dzięki działalności w kole mamy szansę przede wszystkim, by lepiej się poznać, zintegrować się, porozmawiać, ale też mamy szansę, by zdobyć dofinansowanie na realizację inwestycji w naszej miejscowości - mówi wiceprzewodnicząca KGW w Łąkocinach, Karolina Marczak.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łąkocinach słyną z rewelacyjnej kuchni. Ich przepis, m.in. na bezę Pavlova znalazł się w Księdze smaków powiatu ostrowskiego.
Znajdziecie go też u nas, smacznego! ;)
Beza Pavlova w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich z Łąkocin
Składniki:
- 6 białek ze średnich jajek,
- szklanka drobnego cukru,
- płaska łyżka skrobi ziemniaczanej,
- łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- bita śmietana z owocami,
- 200 g śmietanki 36%,
- garść kwaśnych owoców.
Białka ubić i dodać szczyptę soli. Szpatułką rozłożyć pianę na środek okrągłej blachy. Umieścić ją w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po 7 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Bitą śmietanę wyłożyć na całkowicie wystudzoną bezę. Na górę wyłożyć owoce.