kgw

i

Autor: Koło Gospodyń Wiejskich w Łąkocinach

KULTURA

KGW Łąkociny - kobiety dumne ze swego pochodzenia

2023-10-19 12:06

Mają wyjątkowe stroje, swoje tradycje, kulinarne sekrety - a także, swoje święto. 15 października obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Kobiet Wiejskich. Przy tej okazji, zajrzeliśmy do Łąkocin - gdzie ponad 60 kobiet, a także panów działa w tamtejszym Kole Gospodyń Wiejskich.

Nie tylko w mieście, ale i też na wsi sporo się dzieje.

Przekonują o tym członkinie prężnie działającego Koła Gospodyń Wiejskich w Łąkocinach.

Wycieczki, konkursy - i przede wszystkim integracja oraz działanie na rzecz swojej ,,małej ojczyzny''. To coś co charakteryzuje - nie tylko panie z podostrowskich Łąkocin, ale i większość pobliskich Kół Gospodyń Wiejskich.

Koło Gospodyń Wiejskich jest miejscem, gdzie kobiety mogą się spotkać, poplotkować, zintegrować. Do koła mogą dołączyć wszystkie panie, a także panowie z danej, jak i z sąsiadujących miejscowości. My, jako koło mamy swoje stroje, tym się wyróżniamy. Wyjeżdżamy też na wycieczki, byłyśmy np. w pałacu w Lewkowie, w górach, czy nad morzem. 14 października miałyśmy biesiadę, właśnie pod kątem naszego święta - Międzynarodowy Dzień Kobiet Wiejskich. Dzięki działalności w kole mamy szansę przede wszystkim, by lepiej się poznać, zintegrować się, porozmawiać, ale też mamy szansę, by zdobyć dofinansowanie na realizację inwestycji w naszej miejscowości - mówi wiceprzewodnicząca KGW w Łąkocinach, Karolina Marczak. 

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Łąkocinach słyną z rewelacyjnej kuchni. Ich przepis, m.in. na bezę Pavlova znalazł się w Księdze smaków powiatu ostrowskiego.

Znajdziecie go też u nas, smacznego! ;) 

kgw

i

Autor: AZ

Beza Pavlova w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich z Łąkocin

Składniki:

  • 6 białek ze średnich jajek,
  • szklanka drobnego cukru,
  • płaska łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • bita śmietana z owocami,
  • 200 g śmietanki 36%,
  • garść kwaśnych owoców.

Białka ubić i dodać szczyptę soli. Szpatułką rozłożyć pianę na środek okrągłej blachy. Umieścić ją w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po 7 minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni. Bitą śmietanę wyłożyć na całkowicie wystudzoną bezę. Na górę wyłożyć owoce.

Ortograficzny quiz kulinarny. Wiesz, jak poprawnie zapisać te nazwy?

Pytanie 1 z 7
Wskaż poprawną nazwę: